Blogg

Måndagen den 18e februari

Hej hopp, dåligt uppdaterat på den här sidan. Kanske mer tidsbrist än inspirationsbrist, finns massor jag skulle vilja skriva om, men varje gång jag sitter vid datorn är jag för trött för att börja på. Så även inatt men jag gör det ändå.

 

Vi återvände från en härlig vecka på Azorerna till ett Sverige i barmark, som dock inte höll i sig mer än ett par dagar. Tina och Fanny fick sina andra sprutor i grundvaccinationen och tog det lugnt några dagar till. Unghästen Lycka anlände för inridning, ett fint och feminint litet halvblodssto e. Hohenstaufen. Hon är pigg och lättlärd, positiv och klok. De två första träningsveckorna har vi förutom att lära känna varandra jobbat med grundläggande saker som att stå på uppbindningsplatsen och bli borstad, ledövningar på ridbanan, promenader i skogen, invänjning av utrustning såsom sadel, halsrem, benskydd, sidepull och nu även träns. Longering förstod hon redan första gången och att stå vid pallen och bli kliad uppifrån var bara skoj. Senaste passen har jag hängt på henne och gått några steg åt gången och hon förstår när jag går brevid och styr/stannar med tyglarna och att hon ska gå igång för ett lätt tryck i skänkelläget samt min röst. Hon verkar med andra ord redo att börja ridas denna veckan och jag tror det kommer gå hur bra som helst!

 

Tina hade helt klart mått gott av att vara lite ledig, hon var lugn och fin att sätta igång. Jag longerar fortfarande för det mesta innan jag sitter upp. Det går bra att sitta upp direkt, hon far inte i luften eller så, men det märks skillnad i ridningen ifall hon fått röra på sig mer fritt utan mig på först. Rider jag direkt så finns det så mycket uppdämd energi så det blir lätt att vi hamnar lite i ett läge där jag får sitta och bromsa samt att hon blir ojämnare i tygelkontakten och kastar med huvudet lite ibland. Jag försöker så sakteliga att sätta mer struktur på ridpassen, genomföra mer förutbestämda övningar och inte så mycket som innan rida runt och känna in vad som känns bäst för stunden. Innan har så mycket handlat om att få henne lugn och kunna svara på hjälperna avslappnat. Nu vill jag att hon ska lära sig skilja mer på "jobb" och paus. Det är ju också en förutsättning för att komma ut på tävlingsbanorna, att kunna "programrida" och följa en plan, även om hästen plötsligt känns som att den skulle behöva gå in på en volt eller göra en avsaktning, så håller man sig till en plan och gör det bästa av situationen. Det är ganska stor skillnad på att kunna utföra en rörelse eller övning brilliant precis när stunden bara känns rätt och hästen bjuder till det, eller att göra det på beställning. Svårt att beskriva för den som inte förstår tänket.. men det ÄR stor skillnad. Jag rider mer på känsla än efter en förutbestämd plan tror jag, men försöker alltså nu att lära mig rida mer så som jag måste för att kunna visa upp oss på tävlingbanan. Varken det ena eller det andra är rätt eller fel, gäller att hitta en fin balans mellan stuktur och improvisation tror jag...

 

Så till den bästa nyheten av alla! Jag och Lennart har kommit överrens om att Tina ska stanna hos oss tills vidare, minst ett år framåt. Känns nästan lite ofattbart och så väldigt väldigt skönt. Nästan som när man sjöng studentsången "Å den ljusnande framtid är vår.." Känns som att detta kan vara början på ett makalöst äventyr. För mig kommer det att ge möjlighet till helt nya ridupplevelser och erfarenheter. För Tinas del innebär det att vi kan anpassa träningen helt efter vad som är bäst för hennes varje månad som går. Målet är såklart att hon ska få en ordentligt grundutbildning framförallt som dressyrhäst och börja komma ut på tävlingsbanorna. Men istället för att månad för månad behöva känna att hon ska kunna något mer och kunna visa något nytt, så är det nu helt okej att en period kanske lägga mer fokus på att rida över bommar, hoppa, galoppera i skogen eller göra något helt annat, som i längden gör att hon kan prestera ännu bättre som dressyrhäst och framförallt må bra i både kropp och knopp.

 

Fanny har jag nu löst licens på och börjat kika efter lämpliga tävlingar. Vi ska mjukstarta denna veckan med klubbtävlingar i Olofström hopp och dressyr samt en pay and jump i karlshamn på lördag om det känns som att hon orkar.

 

Rialto är på väldigt gott arbetshumör som alltid och är starkare och finare i kroppen än jag kan minnas att han någonsin varit vintertid. Trots att han är långt ifrån toppkondition och väder och underlag knappast tillåter oss att träna fullt ut, så känns det som att han orkar massor. Vi jobbar vidare med samma övningar som under hösten och tidigare i vinter men jag upplever nya dimensioner och känslor i dem, de blir bättre i sin kvalité helt enkelt. Här om dagen var jag ute och red honom på asfalt och grusvägar. Hovslagaren missade att lägga snösulor på honom så när det är kramsnö går det inte så bra att göra roliga saker på ridbanan. Så vi stack ut och tränade kondition, tempoväxlingar, sidvärtsrörelser, galoppfattningar och lite byten längs medgrusvägarna. Ja faktum är att det går ju att göra nästan vad som helst längs en grusväg, tänk på den! Han är superladdad när jag rider ut själv och efter bra jobb fick han som belöning galoppera riktigt fort, det är bra fart i den lille grabben!

 

Felix ska sättas igång är det tänkt... Förra veckan fick han en ordentlig massage av duktiga Anna Berglund och hon kunde inte hitta några tecken på ont i ryggen tack och lov. Han var lite stel bak, jag tror det beror på att han varit lite öm i bakfötterna och inte rört sig optimalt. Nu har han äntligen fått skor bak och det gick riktigt bra att sko denna gången. Vi ska försöka få lite kontinutet i hans arbete, longera och tömköra tills han musklat sig bättre sen är det förhoppningsvis bara att rida på. Jag gillar att rida Felix, han är känslig, välbalanserad och lättlärd.

 

Hämtade hem Zorro i onsdags. Antagligen har det inte fungerat optimalt mellan honom och Camilla för hon kunde inte ha kvar honom så hon. Så nu har jag en häst till att rida. Undra hur dags jag behöver stiga upp om morgonarna framöver..? Strax innan jag går och lägger mig?

 

Jag räknar med (läs hoppas innerligt) att våren kommer punktligt första mars och för med sig ljummare vårvindar, längre kvällar, mer tid och massor av energi till både Rui och mig. Då kommer vi med bravur klara att rida alla hästarna plus några av ridskoleponnyerna och så rida in Julius. Hehe...

 

Minsta (!) nyheten är ponnyn som vi valt att kalla Snusan, efter omständigheterna kring hennes upphittande och hennes bruna tänder. Det är en äldre dam, en liten halvfigur som räcker mig lite drygt till knäna. Har man facebook så känner man till hela historien annars kan vi göra den kort och säga att hon kommer att få stanna hos oss och framtiden får utvisa vad som ska bli hennes jobb/sysslor, eller om hon bara ska gå omkring och vara väldigt söt och liten.

 

Det där var långt ifrån allt som hänt den senaste månaden men nog det viktigaste och mest intressant. Så håll nu tummarna för att våren är på väg och att det uppdateras oftare här framöver =)

Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS