Blogg

Fredagen den 18e januari

Tidig fredag morgon, tre timmar kvar på jobbet och sista kaffepausen.

 

Igår var en sådan där kort dag mellan två jobbnätter. Rui sköter det mesta jobbet i stallet då. Steg upp vid halv fyra och åt lunch. Sen klädde vi på oss efter bästa förmåga och promenderade ner till stallet. Det har blivit en hel del promenader senaste veckorna då min bil är på lagning, och pusslande för att kunna låna bil och komma iväg på lite jobb. Det har ju slagit till och blivit smällkallt igen i veckan som gått, tjugo minus i onsdags morse!

 

Tog in Fanny för en stunds träning. Hon har blivit stark och fin i kroppen, den svarta pälsen glänser. Jobbade lite över bommar samt med galoppen. Hon har fortfarande lite svårt att hålla rätt galopp, fattar alltid korrekt men byter gärna bak efter en stund. Det är rätt vanligt på unghästar och kommer att gå över med tiden. Så länge får man hålla extra fokus på att vara lätt i inner hand, hellre hålla henne ställd utåt och rak i kroppen. Jobbade i lätt sits och red på framåt, hade henne lätt böjd utåt och svängde genom att flytta bakdelen lite undan för inner skänkel och bibehålla böjningen med ytter tygel. Detta fungerade fint och är även en utmärkt övning för att få hästen lösgjord och i balans. Har inte ridit Fanny nu på ett tag då Rui tränat henne så det var kul att sitta upp och känna framstegen. Framåt slutet av passet satt jag ner i sadeln och red henne mer i "tävlingsform" med lite kortare tygel och högre i formen. Hon blir lite ojämn i sin bjudning fortfarande när jag sitter på henne men bitvis är hon otroligt fin, precis i den form man vill ha dem med nosen framme och nacken som högsta punkt, ändå eftergiven och rör sig härligt genom ryggen med fint gung och bra takt. Kommer bli en kalasfin häst av henne! Hon är också otroligt söt och en vänlig och social häst att hålla på med, kommer alltid direkt i hagen och är pigg på att följa med och träna varenda gång.

 

Tina var med mig i Olofström dagen innan för Rui skulle sko på klubben så jag passade på att rida lite i ridhuset och få till social träning. Vi var fem st samtidigt i lilla ridhuset men hon klarade det väldigt bra. Har jobbat henne senaste gångerna med "diagonala hjälper" på det sätt som vi tränar för Mats Silfver. Det känns ganska knäppt och bakvänt i början men ger en helt fantastisk effekt efter ett tag både vad gäller lösgjordhet och att få hästen rak mellan hjälperna, att få den att dansa fram. Som det antyder använder man en skänkel och den andra sidans tygel, alltså bara en skänkel eller en tygel åt gången. Man börjar att jobba med böjningen utåt eftersom man har staket/vägg där som underlättar för hästen att förstå vad den ska göra. Böjningen hjälper hästen att slappna av och sträcka ut hals och rygg, bli rund och låg i formen. Fungerar även om som broms utan att man behöver dra i hästen och göra den kort, sänka ryggen. Sen lär man hästen att flytta ut bakänden för insidans skänkel och på så sätt kunna byta riktning. Den fantastiska effekt som kommer på sikt är att hästen rätar upp sig mellan den börjande/kontrollerande yttersidans tygel och den sidförande innersidans skänkel och de börjar då fungera som en helt vanlig innerskänkel och yttertygel och man behåller lättheten som uppstår när man kan kontrollera hästen med bara en tygel och skänkel åt gången.

 

Tina har fattat vad jag menar och vi börjar kunna se effekten av övningen. Har jobbat henne ganska intensivt senaste tiden för att bitarna ska falla på plats och nu var hon välförtjänt av en dag utan ryttare. Hon blir ju fem i år men är fortfarande väldigt mycket unghäst i huvudet. Generellt kan man säga att en fyraåring ska ridas fyra dagar per vecka och en femåring bör vara redo för fem pass i veckan under ryttare, men det är bara en fingervisning, ingen häst är den andra lik och man måste ta hänsyn till individen. Nu tog jag upp henne på banan i bara grimma och longerlina och med ett dressyrspö i handen. Hon var avslappnad från start och jobbade igång i både skritt och trav med sänkt huvud och lugn takt, frustade nöjt. Behövs nu bara en liten inverkan med linan någon gång ibland för att hon ska forma och böja sig efter volten och hitta balans och avslappning. Hon är så vacker att titta på. Jobbade henne sen runt mig i skritt på en lite volt och flyttade några steg i taget bakdelen lite utåt som i en öppna för att sedan skifta och flytta framdelen runt sin bakdel likt en bakdelsvändning. Hon vet precis vad jag menar så kan hålla linan nästan helt med slack och bara peka med spöet för att hon ska gå undan, hela tiden avslappnat med sänkt nacke och stannar så fort jag ber henne för lite klapp och beröm.

 

När vi var klara med kvällsfodringen sadlade jag på Rialto och klädde ut honom ordentligt med reflexer. Han fick agera färdmedel hem för han ska gå ett tag hemma hos meg med Felix och småpojkarna så att jag kan rida på stora åkern i snön. Älskar att jobba ute på åkrarna nu när det är mjukt där istället för på ridbanan. Här om dagen red jag honom i hagen framför mamma och pappas hus, blir som en liten träningsbana där jag kan växla mellan att rida samlande och sidvärtsarbete runt stenar, sträcka ut lite framåt på större volter och klättra upp och nerför backen. Rialto tyckte det var väldigt roligt och ville mest träna samling, piaff och galoppfattningar. Samling är verkligen skoj, det ger förmågan att kunna utföra nästan vad som helst på en väldigt liten yta. Red bakdelsvändningar och fattade galopp i dessa så att det blev som små piruetter, funkade jättebra. Har inte jobbat så mycket med detta innan men han var så laddad och liksom bjöd på det själv.

 

Vi känner varandra så väl vid det här laget och han är så lydig på mina hjälper att jag kunde rida honom hem i bara grimman, hakade fast ett par tyglar i den. Han var superpigg och tyckte det var roligt och spännande att gå på tur i mörkret och snön. Utan att försöka dra iväg eller bli stark och så gick han mest i piaff och så kort galopp att den påminde om den gamla klassiska skolan "terre a terre" där hästen liksom galopperar på stället nästan jämnfota. Det är nästan helt magiskt att kunna rida på en hand i bara grimma och utföra öppnor, slutor och skänkelvikningar i samlad trav och galopp. Känns som att man kan styra och komunicera hästen med nästan bara sits och tankekraft. Vilken lycka att få ha en liten häst som Rialto och att vi har kommit så här långt. Ändå känns det som att det bar aär början på allt kul vi kommer att kunna göra tillsammans =)

 

Helgen ska bli rolig. På lördag kommer Sofie och Frida, vi ska ha hästdejt och Frida ska ta med sin kamera som jag ska köpa. Sofie tar med sina hästar, Fille och så Lina som är Tabinas dotter som blir tre i år. Verkar vara lika klok och vacker som sin mor. Vi ska rida i snön och både prata massa strunt och viktigheter.

 

Nästa vecka ska både vi och hästarna ha lite semester. Vi ska åka en vecka till Azorerna där Ruis familj bor. Har inte varit där på fem år så det ska bli roligt att se och träffa alla igen. Bilden till det här inlägget är en gammal bild från när jag jobbade på Azorerna, på gården Quinta da Terca. Hästen heter Noblesse och kortet är taget uppe på en kulle under en söndagstur. Noblesse var en stor vacker dam som faktiskt påminde lite om Tabina fast hon inte hade någon stamtavla.

 

Sen när vi kommer hem så drar allt igång på riktigt, med ridskola och lektioner, så det är bra att komma iväg och vila upp sig lite. Våren ska planeras in med tävlingar och träningar och hästarna ska klippas en sista gång och börja tränas ännu hårdare.

 

Vill önska er alla en trevlig helg, vi hörs nog snart igen.

Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS