Blogg

Hoppkurs för Mats Silfver 5-7 juli

I början av juli kom vår fantastiske tränare Mats ner för att hålla en efterlängtad helgkurs. Mats undervisar i hoppning och markarbete som syftar till att rida hästen i dens naturliga balans och egen bärighet, att jobba med hästens hjärna snarare än med kraft och styrka. Mats har själv tränat en del för Jim Ritter som jag ridit för några gånger och ridningen påminner mycket om Jims amerikanska stil, man står i lätt sits och låter hästen galoppera på, försöker att störa så lite som möjligt och låta hästen göra sitt jobb utan att hindra den.

 

Detta är en ridstil som passar mig och mina hästar väldigt bra. När jag började rida Zorro för Mats för många år sen kände jag att jag äntligen hade hittat en tränare som förstod oss och där Zorro trivdes med träningen. Mats har givit oss så många "aha-upplevelser" och härliga insikter, mer än någon annan tränare. Han är dessutom charmig, rolig och sympatisk som person och tränare.

 

Denna kursen skulle vi vara hemma hos mig, precis som i september förra året. Då vi skulle rida på gräsbanan var vi minst sagt ganska väderberoende. Och vilken tur vi hade! Strålande solsken och sommarvärme alla dagarna.

Jag slog på stort och var med på tre hästar, det gäller att passa på, att trycka in så mycket kunskap som möjligt när tillfälle ges. Så jag red Rialto, Tina och Fanny. Min vän Frida lånade Zorro så han fick sin stora hoppglädje tillfredsställd han med =) Rialto skötte sig väl som alltid och Tina gjorde mig inte heller besviken, hon var lugn och fullt ridbar genom alla övningarna. Mats höll med om att nu har hon blivit ridhäst. Fanny var den som överraskade mest, första dagen helt okej men kändes lite vinlig och svag baktill, andra dagen lite piggare och dag tre väldigt fin, nästan lite för pigg och rent av busig när vi värmde upp. Hoppade sen en enklare bana med god bjudning och fin galopp även genom svängarna.

Vi jobbade ganska mycket markarbete alla tre dagarna, mycket med fokus på rakriktning, att kunna rida övergångar mellan gångarterna på rak linje och med raka hästar, väldigt nyttig. Vi red även skänkelvikning i både skritt och trav, även där med fokus på att hålla hästarna raka mellan våra hjälper. I hoppningen jobbade vi mycket med distanser på rak linje. Rialto har blivit väldigt reglerbar i galoppen och på en linje som jag inte minns helt säkert men den kan ha varit 23 meter och med låga räcken, kunde jag variera mellan fem och nio språng =)

 

Vi jobbade vidare med övningen från Råby i våras, hoppning på båge med volt i, en ganska knepig övning som jag inte helt fått kläm på ännu, men ska försöka träna lite mer på den på egen hand, då den säkert kan ge mig och Rialto mycket. Han stänger liksom av lite och blir oengagerad i volten, vilket gör det lite svårt att få till sprången ut ur bågen.

Förutom all ridning så var helgen också full av härligt umgänge med några av mina bästa vänner, en hel del skoj och skratt och ganska många glas vin.

Träningsvärken som följde i helgens skugga var inte nådig. Vi åkte ner till Falsterbo direkt efter helgen och första dagarna där nere hade jag problem med såväl att gå, stå och sitta. Så går det!

Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS