Dagbok

Dagbok och funderingar

Måndagen den 28/12

Hej på er! God fortsättning önskar jag er alla, hoppas att julen varit trevlig.

Dåligt uppdaterat här tycker ni? Så blir det när ansvarig uppdaterare vill ha lite tid för sig själv. Inte har det hänt så mycket heller, tiden har bara rusat iväg, så som den har en förmåga att göra när året närmar sig sitt slut.

Vi har tagit det ganska lugnt i julhelgen, Rui har varit här och stannar någon vecka till. Några dagar innan jul for jag till Jämjö och köpte mig en julklapp till mig själv, samojedhunden Eira. Eira är en fantastiskt trevlig hund, snäll, mjuk och lyhörd, och så kramgo. Jag hoppas att vi ska följas åt under många, många år hon och jag!

Efter att lektionerna slutade har alla ponnyerna haft mer eller mindre ledigt. De flesta är nu utan medryttare, tycker folk att den svenska vintern är för kall för att rida? Eller är det kanske allt julstök som tagit så mycket tid att man inte kan unna sig den verkliga avkoppling och frisk luft som det innebär att ta en tur på hästryggen i skogen en frostig vinterdag...

Vi har haft lite riktig "varga-vinter", precis som den rikliga mängden rönnbär på träden i höst spådde. Massa snö i flera dagar och riktigt kallt. Vackert men lite svårt att klä sig, och en hel del extra arbete i form av bevattningsproblem i hagarna. Man kan inte fylla upp karen då det fryser till botten på några timmar, och kryper det ner mot tio minus så fungerar inte ens vattenkranen på husväggen, utan vi får hämta varmvatten i kannor inne i källaren, som vi fyller på ute i de isfyllda karen. Några kannor vid varje fodringstillfälle, så att alla hästarna kan dricka sig otörstiga för stunden. Ja, ni kan ju räkna ut att det innebär lite merarbete ovanpå de vanliga rutinerna med utsläpp, fodring, mockning och annat.

Å andra sidan slipper man leran och därmed även smutsiga hästar, vilket helt klart är en bonus. Den första snön bjöd även på riktigt trevligt underlag på ridbanan, och med kylan var det både klumpfritt och halkfritt, åtminstone för de hästar som var barfota. Skor innebär alltid högre halkrisk och snön klumpar sig lättare, att brodda är inget kul heller, och gör ingen nytta om hästen ändå får "snö-styltor"

Nu har det varit töväder ett tag och sen börjat frysa på, ett elände. Har skaffat en stor säck salt och ska se vad den kan göra för nytta på ridbanan, kanske kan jag få åtminstone halva ridbar... För rida inte bara måste jag, utan jag vill!

Sista träningshästen för i år, Iliad, har snart fullföljt sin träningsmånad. Han har inte bara gått ner i vikt utan även utvecklats riktigt trevligt. Iliad är en toppensnäll häst som vi har jobbat mycket med smidighet, uppmärksamhet och framåtbjudning.

Gwen, det fina Paint stoet åkte hem för några veckor sen, hon fungerade bra genom hela träningsperioden och uppförde sig nästan hela tiden som om allt nytt inte alls var nytt för henne, utan saker som hon gjort hela sitt liv. Glatt och obekymrat tog hon täten ute i skogen efter att bara ha burit  ryttare några gånger, i skritt, trav och galopp!

Ikväll körde vi hem Kristall till Emelia och tog med oss Breeze tillbaka. Emelia har gjort ett jättebra jobb med honom och han har musklat sig fint, är i bra hull och pälsen blänker. Ska bli kul och spännande att själv börja rida honom och känna lite på vad han kan och kan utveckla.

Zorro och Melvin har inte gjort så mycket nytta den senaste månaden, lite lätt ridning på åkern och en och annan skogstur. Båda är i alla fall nyskodda och Melvin har fungerat bra när Rui har jobbat honom både för hand och uppsuttet. Han är redo att sättas igång och börja sin resa från nyinriden unghäst till utbildad ridhäst. Zorro ska med sättas igång och tränas igen, så snart hans matte har tid att rida för sitt eget nöjes skull ;)

När jag får tillbaka min praktikant efter jullovet så ska även Texas sättas i träning igen. På sätt och vis är det bra att jag inte fått honom sålt nu för det låga pris jag begärt. Med lite jobb nu i vår och kanske någon klubbtävling och lite miljöträning så tror jag att vi har en snygg och trevlig liten ridponny som är värd betydligt mer...

Räcker tiden till så ska även Fiona, den äldsta "gulingen", börja tränas. Där har Elin lite att bita i, en ganska rå och nästan orörd femåring som har både temperament och nerv i sig.

Ja ni ser, planer finns för det nya året som snart gör intåg, och jobb så det räcker och blir över.

Lördagen den 5e december

Här har ni bildbevis, även "tjatarn" har varit en liten knatteryttare en gång i tiden. En liten knatte med turkosa vindbyxor, gummiridstövlar och ostyrigt gult hår som stack ut under plasthjälmen. En liten knatte som inte kunde korta tyglarna eller sitta i lodrät sits =)

Men trots att knatten inte hade någon "tjatare" så har det gått riktigt bra ändå. Trots (eller kanske tack vare?) att knatten fick en oinriden bångstyrig shetlandsponny att leka och träna sig själv med, så kan hon idag både fostra busiga ponnyer och lära små knattar att rida. Vilken solskenshistoria va?

För fler sköna bilder som denna, gå in på min nya sida "Min hästbakgrund" och kika på en liten stumfilm som jag komponerat ihop, men lite påhittade bildtexter.

Jag sitter på jobbet, pigg som en mört trots att klockan passerat två. Jobb, jobb, jobb. Men livet leker och jag mår bra. Undrar vad jag gjort för att få det så bra i livet. Jag har så mycket som inte andra har.

Det har hänt en del sen sist jag skrev här, har varit dålig på att uppdatera. Som ni säkert läst så har vi en ponny mindre. Annars mår alla hästarna bra och fungerar fint. Några av ponnyerna har varit ovanligt pigga de senaste veckorna, Kelly och Juliana är det mest som har farit runt och hittat på lite bus på lektionerna.

Nu är jag dock så lyckligt lottad att jag fått en lärling. Elin från hästlinjen på Bräkne-Hoby naturbruksgymnasium ska vara hos mig tre dagar i veckan i minst ett år framåt. Hon är liten nog att rida ponny och duktig nog att ge dem lite riktigt arbete mellan barnlektionerna, så nu verkar de vara på rätt köl igen. Det är också toppen men lite hjälp i stallet och med träningshästarna. Just nu och även Rui här så det rullar på bra i stallet. Det är fullt med hästar i träning, appalosan Buddy, Paint-stoet Gwen och halvblodet Iliad. Steffen är kvar ett kort tag till i väntan på besked från ett trevligt par som provridit honom. Jag har också Emelias häst Kristall hemma ett tag för att träna henne och ge henne lite miljöombyte. I gengäld har Emelia tagit hand om Breeze ett tag, min nya Paint. Hon sätter igång honom åt mig och tränar honom lite och det verkar fungera utmärkt.

Zorro har fått ett nytt träns idag då vi var och fyndade på Kyrkhultarn som säljer ut alla sina hästartiklar för halva priset. Inte vet jag om det berodde på tränset eller om han böjar bli i bra form, men han kändes väldigt fin att rida idag! Jag blir så glad av honom då =)

Inga vidare framsteg på hästsäljarfronten, det är som vanligt. Men fina och bra hästar blir man alltid av med förr eller senare så jag känner mig inte så orolig.

Snart hugger de min skog, då rullar det in fina pengar på kontot och vårens stallbygge hemma på min gård blir finansierat. Det ska bli så kul!! Visst är man en riktig hästnörd när man blir mer uppspelt av att renovera sitt stall än sitt hus?

Idag ska jag sova länge, ska jobba en natt till innan jag är ledig några nätter på rad. Det är guld värt att ha Ruis hjälp med hästarna då, att kunna köra raka vägen hem och lägga sig efter jobbet utan att först krångla med klädbyte, fodring och utsläpp av hästar hit och dit.

Nästa vecka är det sista ridlektionerna innan jul. Sen blir det en lång ledighet för mig och ponnyerna. Läs mer om vinteruppehållet på första sidan under "vinter 2009/2010".

Vi hörs!

Torsdagen den 12 november

Vackre Foggy! Här ser ni oss nu under vår vecka uppe i Stockholm. Har bara fått positiva komentarer om denne lille ponny och hans utvecklingsmöjligheter och jag är inte förvånad. Hade min situation varit en annan, om jag haft ett par hästar färre så hade jag inte tvekat en sekund att köpa denna pärla. Men men.. Den som köper honom gör nog ett riktigt fynd! Man springer inte på små hästar som Foggy vidare ofta, och till ett lågt pris dessutom.

Vi har haft en bra vecka här uppe, med nyttiga lektioner och intressanta diskussioner. Vi har jobbat vidare en del på temat rakriktning, mycket träda över på volt i alla gångarter.

Christina tycker att man ska begära mycket av hästen men under korta sekvenser. Hög nacke betyder arbetsform då hästen tvingas korta sig och lägga mer vikt baktill. Detta med mycket fokus på hur hästen är ställd, och den är ställd så som den kan i nacken, antingen rätt ställd eller kontra ställd. Att sen efter en kort sekvens av arbete låta den söka och länga nacken framåt neråt för att vila är enkelt, det är något hästen själv vill när den förstått övningen.

Nuno Oliveira, en av dressyrens stora mästare genom alla tider sa:

"Ask for much, reward a lot, be content with little"

Det betyder ungefär att man ska be om mycket, belöna rikligt och vara nöjd med lite. Kloka ord som tål att tänkas på.

Mästare föresten... Ju mer man studerar klassisk dressyr och hur hästens utbildning är upplagd i de böcker som all vår moderna ridning faktiskt bygger på, så undrar man var på vägen det gick fel när man jämför med den ridning som visas på toppnivå i tävlingsridning.

Satt tidigare ikväll inne på youtube (www.youtube.com) och tittade på ett klipp som är i ropet nu. Någon har i smyg filmat på en uppvärmning inför ett mästerskap. Patrik Kittel, en av Sveriges främsta stjärnor, och vars ridning jag många gånger beundrat inne på banan, rider sin holländska halvblodshäst Scandic. Häste går hela tiden kraftig överflexad, alltså med nacken så mycket böjd att nosen är i bringan och huvudet böjd hit och dit under rörelser för att kolla att hästen är "eftergiven och mjuk". Man kan också kalla det "undergiven och överstretchad". Detta i halsen, som hästen av naturen behöver fri för att kunna balansera sig och se vart den är på väg. Det värsta i detta filmklipper är att hästens tunga hänger ut vid sidan av munnen, helt slapp och lila till färgen. Kandarstången har pressat så hårt på tungan att den ser helt livlös ut och hästen har hängt ut den ur munnen i ett sista försök att skona den. ÄCKLIGT!
Runt Patrik rider alla profsen fram sina hästar på samma sätt, med nosen i bringan eller mellan frambenen, hängande i kandaren, och ständigt drivande med sporrar och spö för att få fram den där extra schwungen (läs spänning och flykt) i hästen som ger de höga poängen på rörelserna. Hästarna rör sig med sådan spänning och fart att ryttarna inte längre kan sitta i en upprät, lodrät och balanserad sits, de tvingas luta sig bakåt och hänga i tyglarna, i sina sadlar med rejäla benstöd som hindrar dem från att kasa framåt. Skrämmande.

När ska folk sätta stopp för dålig ridning? Får man lov att bete sig hur som helst mot en häst bara för att man är en världstjärna? Hur behandlas vår vän hästen där ute? Vad är det som gör att de som förväntas vara bäst i världen kan tortera hästar så enormt och kalla det för sport, medan folk hyllar dem? Varför ser vi bara spektakulära benrörelser och mekaniskt utförda program, varför ser vi inte hästarna i ögonen längre?

Sent skall syndaren vakna. Många är de som hoppar av cirkusen för att de älskar hästar för mycket, men pengar, ära och berömmelse har alltid haft en förmåga att förändra folk och göra dem blinda. Och det är hästarna som får betala priset.

Att som de många ryttare man ser, lägga ner tid och arbete, och med diverse hjälpmedel och tekniker, försöka få hästens nacke ner, är ett missförstånd. Låg nacke är bara ett reslutat av avspänning från hästen, mentalt och fysiskt. Det kommer med automatik efter att hästen genom övningar som den skolats till, fått arbeta och ökat sin motivation att vilja vila och stretcha, Smart!

Vi har också jobbat mycket från marken, med arbete vid hand där vi kikat på nya arbetspositioner och jobbat med ryggning som en förberedelse till tramp, som på sikt blir piaff. Intressant.

Jag sitter ensam i biblioteket på Stall Johannesberg nu, klockan är elva på kvällen. Imorgon har vi en lååång resa neråt jag och Foggy. Ska bli skönt att komma hem igen, har fått en del ny inspiration. Har en del anteckningar i stora blädderblocket kvar som jag vill gå igenom och skriva ner innan jag kryper till säng.

Har en ledig och härlig helg hemma att se fram emot. Har spekulanter på Foggy, kanske hans nya matte dyker upp. Både hoppas och inte. Mitt förnuft hoppas innerligt och hjärtat inte, hmmm...

God natt med er!

Tisdagen den 3 november

En bild från upploppet på Hubertusritten, full fart! Det var som vanligt inte de första som knep jakt-trofén. Ritten var mycket lyckad tycker jag, vi var ett gäng på hela 20 ryttare, i åldrar från 8 till närmare 70 år. Allt gick bra, vädret var helt okej och att hästar och ponnyer uppförde sig. Vi red lite drygt en timme, och en sträcka med hinder hittade vi ute i skogen. Tilda sprang först och ledde ritten, tätt följd av Zorro. Sen var det hästar och ponnyer i olika färger och storlekar, sist red pappa på Blida och såg så att alla hängde med. Efter upploppet hemma på min åker bjöds det på varm soppa till ryttarna och äpplen till de svettiga hästarna.

Även helgens guppläger fungerade bra. Åtta män med skiftande ridkunskaper samlades på fredagseftermiddagen och de första glasen whisky tömdes i rask takt. Sen flöt det på med ridning och grillning vid öppen eld, allteftersom graderna kröp neråt och fullmånen lyste. Sju minus hade det varit på natten och männen som sovit ute på logen såg lite stela ut på morgonen då de serverades nybakta scones och havregrynsgröt inne i värmen. Sen tränades det löslongering och efter det en härlig uteritt i det kalla men så vackra vädret. Vi avslutade med ärtsoppa och pannkakor med skiftande färg och kvalité. Alla verkade nöjda och glada, och sov säkert på soffan när de kom hem!

Så utan missöden flöt höstlovsveckan på, alla aktiviteter var lyckade. Callisto åkte hem på lördags kvällen och jag kunde visa upp en lydig och trygg ridhäst som skrittade och travade både fyrkant och volter. Undrar om ägaren eller jag blev stoltast... Kvar har jag Steffen, som vi hoppas hitta en ny, trevlig ägare till snart, och Gwen, som gör stora framsteg, är toppen att jobba med och redo att sittas in vilket träningspass som helst.

Nästa vecka ska jag upp till Stockholm. Det blir Foggy som får äran att åka på utbildning den här gången, ska bli spännande. När jag kommer hem väntar ett gäng nya träningshästar som vill komma. Aldrig har jag haft så här mycket att göra vid denna årstiden, kul att folk uppskattar mitt arbete och att jag får förtroendet att jobba med deras hästar och dem. Tack!

Nu har jag en timme kvar på jobbet och en hel del att hinna med, det är bra för då vaknar jag till och det blir lättare att hålla sig vaken i bilen hem. Sen ska jag släppa ut och fodra hästar i regnet :P

Vi hörs! 

Fredagen den 30e oktober

Hej!!

Det är morgon och jag har jobbat hela natten, har gått över all förväntan då jag varjättetrött igår kväll men har ändå varit rätt pigg inatt. Har en hel del attgöra nere i stallet nu på morgonen innan jag kan krypa till sängs. Fyra hästar inne som ska ut, och de övriga 16 ute som också ska ha hö. Zorro har fortfarande knoppar i manen sen tävlingen igår som jag måste plocka väck medan han äter sitt kraftfoder.

Vi var på hopptävling igår ja! Zorro var så duktig, hoppade som aldrig förr, högt över och tog tag fint i hindren, kändes lättare än vanligt att hitta rätt avstånd och jag tyckte vi fick ett fint flyt, att jag kunde sitta stilla och låta honom sköta jobbet. Härligt! Det gick ganska bra för Sinead och Foggy med, men han blev trött i andra klassen. Har har nog inte så mycket flås och dessutom en massa päls. Ser ut som en riktig isbjörn =)

Veckan är snart slut, och även månaden oktober. Har varit höstlov för skolbarnen denna veckan så jag har haft många extra aktiviteter utöver de vanliga lektionerna. Vädret har ställt upp ganska bra tycker jag och allt har fungerat fint.

Ikväll väntar nästa utmaning, Gubbridlägret! Sen Hubertusjakt på söndag, spännande.

Nu måste jag packa ihop och köra hemåt, vi ses och hörs!

Måndagen den 19e oktober

Ponnyer som äter frukost en frostig oktobermorgon, en vacker syn. Klockan är snart sju på morgonen och jag ska köra hem och mata dem igen, sen sova några timmar.

I eftermiddag ska jag fixa ett staket åt Zorro och Melvin hemma hos mig så att de kan få lite mer bete att plocka med. Sen ska jag försöka hinna träna Steffen och Callisto innan kvällens ridlektioner, och sen ska jag hit till jobbet igen.

Full fart =)

Lördagen den 17e oktober

Jag har lånat en bild här av Rui när han gör sin dressyrexamen efter kursen i Portugal nu i september. Det ser varmt och gott ut tycker jag. Han fick tillåtelse att bära solglasögon då hans öga som han skadade i somras fortfarande inte klarar av att reglera mängden ljus som släpps in.

Nu har Rui åkt hem för en period, och lämnat mig med allt arbetet. Men så är det, det är fler som behöver honom och han behöver komma hem ibland för att träffa släkt och vänner, och träna sin häst och mulan såklart =)

Igår var jag ute på lite äventyr i de småländska skogarna. Först var jag uppe hos Susanne i Midingsbråte och red Smashi. Var länge sedan och Susanne tyckte hon blivit lite busig och svår att stanna. När hon väl släppte upp mig på ryggen efter lite tjurande så gick hon finfint. Vi tog en tur i skogen och njöt av den vackra höstnaturen. Red förbi en stor hage med en hel flock små shettisar och de var så söta med långa manar, tjocka pälsar och runda magar.

Sen var jag vidare upp till Tingsryd där jag fick lunch och sen bar det ut på ännu en skogstur. Jag red lilla Lady och där fanns energi så det räckte. Vi hann med både uppfriskande galopper, terränghinder och Ladys snabba trav längs en grusväg. Hemma igen så höll jag lektion för Alva och Progress. Sen unnade jag mig lite tvkväll i soffan med Idol innan jag gick ut för att rida klart. Tränade Callisto som jag tycker gör stora framsteg. Hängde på honom och han tog det med ro, kunde till slut sitta upp och skritta runt, svänga, stanna, rygga och sen sitta av. Duktig kille! Red Steffen med en stund innan jag nattfodrade och stoppade om dem.

Idag kunde jag unna mig en sovmorgon då jag jobbar inatt. Höll lektion för Emelia och Kristall och kikade lite på Melizza som har vuxit sen jag såg henne sist och är så fin. Sen har Sinead varit och hjälpt mig med hästarna och det var kul med lite häjlp och sällskap. Vi red en tur i skogen på Steffen och Texas, skuttade över ett par små stockar. Sen körde vi hem till mig och hämtade Zorro och Melvin. Vi byggde hinder på ridbanan och hoppade bana med Zorro och Foggy. Vi beslutade att vi är kompetenta nog att vara med på klubbtävlingarna i Olofström på höstlovet. Det blir Zorros första hopptävling så det kan ju gå lite hur som helst, men det var rätt bra klipp i några av sprången idag och han bjuder fint, försöker så bra hela tiden. Foggy hoppade toppen med Sinead.

Vi tränade Callisto en stund innan vi red hem Zorro och Melvin igen. Jag red först på Melvin som uppförde sig exemplariskt trots att han aldrig är riden i skogen, vi hann med lite trav och galopp upp för en backe.

Så efter en full dag med massor av träning och frisk luft hade jag säkert sovit som en prinsessa inatt om jag fått lov. Men jag sitter på jobbet och måste hålla mig vaken. Ska jobba fyra nätter på raken, det är som ett litet maraton. Är åtminstone en del bra på TV inatt för ovanlighetens skull.

På återseende!

Lördagen den 10e oktober

Lördag morgon och jag sitter på jobbet, tre timmar kvar att jobba. Har en natt till sen så jag måste sova ordentligt idag.

Jag fick en positiv överaskning när jag kikade på scemat inatt, jobbar bara en enda natt under julveckan, den 22e. Är alltså helt ledig över julhelgen! Det är få förunnat.

Veckan har gått väldigt bra. På ridlektionerna har vi tränat med bommar på böjda spår och alla grupperna har gjort det bra. Både ponnyerna och eleverna har varit koncentrerade och gjort sitt bästa.

Igår åkte Prinsen på morgonen. Sen åkte vi till Valje där Rui skodde en häst innan vi åkte vidare till Eko-hallen en runda. Hemma igen gav jag en lektion till Alva och Progress. Sen tränade jag Steffen och Callisto.

Idag kommer jag inte att hinna så mycket. Rui ska sko några av ponnyerna på morgonen och sen ska han antagligen ut till Olofström och titta på nationella hopptävlingarna där. Själv vill jag rida Zorro framför allt. Jag fick använda Zorro som transportmedel fram och tillbaka till stallet igår då min bil var på verkstaden och fick nya bromsar. Det var mörkt när vi travade hem på kvällen men Zorro travade med långa, raska steg =)

Onsdagen den 7e oktober

Hej på er, dags för lite uppdatering. Vet att många sökt mig den senaste veckan då min telefon inte fungerat, nu är den dock igång igen.

Det har hunnit bli oktober och höst på riktigt. Rui är här under ett par veckor. Han kom direkt från sin kurs i Portugal, som han för övrigt klarade med högsta betyget av alla deltagarna i både hopp och dressyr =)

Det har hänt en del nytt nere på gården. Melvin kastrerades i förra veckan och det gick bra. Han och Zorro har nu flyttat hem till mig ett tag och betar lyckliga på stubbåkern utanför mitt hus. 

Loke och Texas har kommit hem från sommarbetet, Texas är fortfarande rund som en liten ballong om magen. Planen är att Loke och de båda gula russen ska hem till mig inom de närmaste dagarna för att gå på "höstbete" där.  Texas däremot ska sättas i träning och fortsätta att vara till salu. Rui har longerat honom ikväll och ridit honom för första gången sen i våras. Han var lugn och uppförde sig mycket väl, en trevlig och lättriden liten ponny. Han rör sig med så lätta steg att det knappt hörs när han travar runt uppe på banan.

Ridskoleponnyerna har en del bete kvar som de ska äta upp innan vintern och det gör de med stor glädje. De kommer hem de kvällar de ska gå lektion och är alla pigga och har börjat få tjocka fina vinterpälsar.

Prinsen har äntligen fått en ny ägare, en duktig och trevlig ryttare som kan fortsätta att utveckla honom och ge honom ett gott hem. Han åker på fredag morgon och jag önskar honom lycka till.

Foggy är kvar och utvecklas på ett trevligt sätt. Rui red honom här om dagen och tycker det har skett en stor förändring sen han var här sist. Att han blivit mjukare, lättare för hjälperna och framförallt mer arbetsvillig. Precis vad jag också tycker =) Hade jag haft lite mer pengar och lite färre hästar så hade jag köpt honom med en gång, men som läget ser ut nu så är han till salu åt rätt köpare.

Steffen har kommit tillbaka efter att ha varit på bete sen han var här och reds in i våras. Han ska nu sättas igång igen och är även till salu, se mer info om honom på salu-sidan.

Jag har även en liten arabkille på 2 ½ år hemma på träning nu, Callisto. Han ska förberedas för inridning och verkar vara en positiv och glad liten häst med mycket energi. Vi har jobbat lite med ledövningar och kommunikation och han är lättlärd och följsam.

Fler hästar för träning kommer längre fram i höst. För mina elever har jag planerat in lite olika aktiviteter som ni kan läsa mer om på sidan "Höstens aktiviteter", hoppas de blir välbesökta och lyckade!  Det ser ut att bli en trevlig och fin höst.

Vi ses

Onsdagen 23 september

Hej på er!

Det är onsdag eftermiddag på Stall Johannesberg i Gottröra. Vi är här och genomgår segment sju i utbildningen till diplomerad ridlärare i Intergrerad Ridkonst. Gå gärna in och läs mer om Integrerad Ridkonst på www.christinadrangel.com, om ni är nyfikna.

Temat för denna veckan är "Rakriktning". Hästen behöver skola sin raktiktning för att bli stark och liksidig, vilket gör att man undviker skador av ridningen. Jämför med en bil som alltid drar åt ena hållet, det gör ju ingenting förutom att det däcket ofta går sönder. Ett däck kan man byta, ett hästben är svårare.

Ca 90 % av alla ridhästar föredrar att lägga mer tyngd på sitt högra framben, ryttaren får då mer i höger tygel, hästen blir svår att böja till den sidan. Lägg sedan ihop det med att de flesta ryttare är högerhänta och därmed starkare i sin högerhand, och så är dragkampen igång. Veterinärer och kiropraktorer är överens om att nästan alla frambenshältor är på höger framben, intressant.

Dag Nätterqvist skriver på sin hemsida:

  1. För att spara ett bakben kör hästen ut bogen åt motsatt håll.
  2. Hästen kör aldrig ut bogen åt det håll den är ställd. Därför är att kunna ställa hästen  ett måste.
  3. Behärska bogen så behärskar Du bakdelen. Behärskar Du bakdelen så behärskar Du hasen. Behärskar Du hasen så behärskar Du hästen. Därför är ställningen  så viktig.

Tänk på det! Vi kommer att jobba mycket med ställning i höst i mina grupper, och därmed hästens raktiktning.

En annan del av hästens rakriktning är korrekta halter, med hästen korrekt uppställd. Hästen skolar då liksidighet och lär sig att belasta sina ben lika. Efterhand som han lär sig det kan han också lära sig att sätta dem djupare under sig, ett steg mot samling.

Denna fina bild på mig och Moltaz visar resultatet av korrekt "haltträning".

Nu har Angelika tillagat en ljuvlig kvällsmat, pastasås med räkor och curry, som ska njutas med grönt vin, så nu har jag inte tid att blogga mer =)

Vi hörs!

Fredag 18 september

På begäran från mina ridelever, en bild på Tingeling!

Idag ska bli så där riktigt vackert höstväder, om jag hittar en frivillig med en kamera så ska jag ta ett riktigt race och fota alla hästarna. Uppdatera albumen. Har ju en del nya hästar på gården som ännu inte finns med på hemsidan, Kelly och Foggy till exempel.
 
Foggy har blivit så trevlig att rida nu, tycker mycket om att jobba med honom. Kelly har kommit igång bra, gått ner en hel del i vikt och blivit piggare att rida. Vi har en liten gäst till i stallet som ska bo hos oss i vinter, lilla Mysan, så snäll, pigg och duktig, ett riktigt fint tillskott!

Moltaz och Tärna och fortfarande kvar, åker hem nu i helgen. Har varit en trevlig tid att träna store Moltaz, den största fjordhäst jag träffat. Men skenetkan bedra, Moltaz är både snäll, arbetsvillig, pigg och smidig för sin storlek, lättlärd och känslig för små, fina hjälper.

Vi har inte hittat något nytt hem till Prinsen ännu, känns lite jobbigt. Han är en så snäll och trevlig häst som kan ge så mycket glädje till en ny ägare. Dock är han känslig och måste ridas med mjuk, lätt hand, en stilla sits och små, små hjälper. Det går inte att sitta upp och rida honom som en gammal ridskolehäst, sitta tungt, hålla om och dra i tyglarna, då vet han varken ut eller in. Det är svårt att sälja välridna hästar för då märker man hur låg ridkunskapen på folk överlag är. Fast en dam som provred hade bara ridit en kort tid på ridskola men red honom ändå så mjukt och fint och man såg hur de trivdes ihop. Jag hoppades så att hon skulle köpa honom, men har inte hört av henne, synd!

Två veckor av höstterminens ridlektioner har passerat, allt har fungerat bra och grupperna är fulla till max. Kul, kul! Vi har hunnit med bl.a. sitsarbete, halter och halvhalter, korta och länga, samt cavalettiarbete, inte illa!

Nu har jag jobbat min sista natt på ett tag. Är ledig nu i helgen. På söndag åker jag och Zorro upp till Stockholm för att jobba vidare längs den väg vi valt, som vi trivs så bra på. Ska bli spännande och nyttigt med ny inspiration, och att varje gång visa hur fint Zorro utvecklas är så kul. Också att se de andras framsteg och hur fina deras hästar blivit såklart!

Höst, höst, vackra höst. Nu ska jag köra hemåt och sova några timmar. Vi ses!

Tisdagen den 8/9

Så här stor och fin har Ruis mula, som bor på Azorerna, blivit. I bakgrunden ser man vår fina häst Beladona, som bara växer och blir allt finare. Beladona är tre och ett halvt år nu och Rui har börjat rida henne lite. Rui är förresten inne i Portugal, i Mafra utanför Lisabon, och går en treveckors ridlärarkurs, kul för honom!

Jag sitter på jobbet, första natten på det nya stället, har gått bra. Ska strax packa ihop och köra hemåt. Blir en kort och lite stressig dag. Ska sova, sen ner till stallet och städa lite där. Har tre lektioner och sen ska jag skynda mig hit för att jobba en natt till.

Jo denna veckan har jag börjat med ridskolan igen, kula att se alla gamla och nya elever. Välkomna tillbaka! Måndagens lektioner gick utmärkt, ponnyerna var lagom pigga och koncentrerade. Gäller att mjukstarta dem lite nu, alla har inte gjort så mycket de senaste veckorna och behöver komma igång lite försiktigt så att de inte blir stela och får träningsvärk. Så denna veckan blir det mycket fokus på sits, balans och hjälper, med enkla övningar och mycket skritt. Inga grupper galopperar denna första veckan. Det kan verka konstigt för en del, men då kan jag säga att när jag är iväg på kurs galopperar vi sällan, speciellt inte de första passen.

Lilla Tingeling flyttade ner till gården men mamma Polly igår. Hon fick för första gången sin lilla rosa grimma på sig och fick åka hästtransport. De går nu i hagen framför huset och Tingeling tror att Vendetta är en slags extramamma, fast utan mjölk.

Nu ska jag sätta på lite kaffe åt dagspersonalen, sen köra hem och sova. Hejdå!

Lördagen den 29/8

Skon på bilden tillhör farbror Loke och det är jag själv som har bankat dit den. Ordentligt trött i hela kroppen och med diverse blessyrer på mina händer från kniv och rasp så visade jag stolt denna bilden för min pappa. Han skrattade och frågade "har du tänkt lägga ut den på you tube eller?"

Jag nöjer mig med att lägga den här. Jag har förstås också visat den för Rui, han tyckte det såg proffsigt ut. Han sa att jag måste haft en bra lärare ;) Rui säger alltid att jag är duktig, för han vet att jag blir glad då =) Jag är dock själv väldigt nöjd med resultatet.

Funderar över det här med hur man ser på sina hästar, vilket förhållande man har till dem. Eftersom jag jobbar natt har jag ju många timmar att fördriva vid datorn, ibland glider jag in på www.bukefalos.com, som har ett forum där man kan diskutera allt mellan himmel och jord. Där finns gott om hästmänniskor med varierande kunskaper och erfarenheter. När man läser där en stund så inser man hur STORT hästsverige är, men att inte alltid kunskapen om hästar är lika stor. Fast det här med kunskap är intressant, för alla lever i sin egen värld, med skilda verkligheter som bygger på var och ens egna erfarenhet och upplevelser, för att inte tala om vad man "hört, sett och läst"...

En sån sak som att jag själv, utan proffesionell utbildning, slagit på skor på min gamla nordsvensk, skulle kunna få mig korsfäst antar jag. Och har man en unghäst som ränner runt i hagen och en dag är lite halt på ett ben (d.v.s. liiiite halt, ibland, några steg då och då, i trav) så bör man absolut inte avvakta utan snarast boka tid på en klinik så att hästen inte går runt med en allvarlig skada som kan förvärras! Detta är väl i och för sig upp till var och en och dens tid och plånbok, men det säger ju en del om varför försäkringspremierna är så höga som de är.

Själv är jag tämligen obekymrad med mina hästar, jag har blivit det med åren och efter att ha levt med hästmänniskor på olika ställen som har som har livslång och genuin hästkunskap. Jag lever med och av mina hästar. Vi har ingen djup kärleksrelation likt den som har en eller två hästar som de kan spendera all sin tid, pengar, kärlek och oro på. Däremot så umgås vi mycket, vi känner varandra väl, respekterar varandra. Och ja, jag älskar mina hästar djup, och är dem evigt tacksam för allt de ger mig. Och jag tror det finns något magiskt i hästen väsen, något magiskt som gör att de tycker om oss människor och uppskattar det vi gör för dem. De vet att vi älskar dem och de förlåter oss för allt orätt vi gör mot dem, just därför.


Idag har jag hållt ridlektion för två nya tjejer. Det gick bra och de var trevliga, men det är alltid svårt att ge lektioner till helt nya elever för det är svårt att acceptera hur lång tid det kommer att ta innan de förstår ens system och att man inte kan lära sig allför mycket på en gång. Hoppas de har uthållighet och intresse att kämpa på!

Sen red jag Zorro, min fina, härliga Zorro. Tänk att jag inte hade någon tro på denna lilla häst när jag först träffade honom. Under hela hans inridning tyckte jag at han var en medioker liten halvfigur med taskig bakgrund och attityd. Jag köpte honom med förhoppningen om att kanske kunna få lite fason på honom och sen sälja honom med en liten vinst. Hehe..

Zorro får mig att fundera över den väg jag valt med min ridning och vad det leder oss. Att jag valt den klassiska ridkonstens väg framför det som Christina kallar "gängse ridning". Jag klurar och funderar ofta över likheterna och skillnaderna mellan de båda ridsätten. Det är ju lite av min utmaning och det som gör mig motiverad, att kunna reda ut en del av dessa likheter och skillnader för att förena ryttare och sprida god ridning till alla de som vill.

Ingen annan häst har som Zorro gett mig känslan av hur en häst bär sig själv i balans och rör sig med energi och brillians, helt för egen maskin och de finaste hjälper. Det må vara korta, korta stunder när allt stämmer, men det ger en glimt av vad som komma skall. För vi har fortfarande bara börjat, vi lägger en grund som jag tror kommer vara stark och stabil att bygga vad som helst på om några år.

Sen red jag Prins, vi tog det lugnt och kände lite på varandra. Har bytt bett och känner mig nöjd, har fått en bättre kontakt med varandra och det känns som att vi börjat förstå varandra på ett lite djupare sätt. Det tar tid att lära känna varandra. Prins är en häst som kommer att ge så mycket glädje till den som köper honom när rätt person dyker upp.

Nu sitter jag på jobbet igen, tre nätter på raken denna helgen. Man hinner inte så mycket annat då, men vad gör väl det.

Nästa vecka ska jag på tteam-kurs i Oskarshamn några dagar, ska bli kul. Sen har vi tantläger på helgen och helgen efter det far jag och Zorro upp till Stockholm.

Så rullar det på...

Vad långt det blev. Men det gör ingenting, för man behöver bara läsa om man verkligen vill. Det får mig att känna mig så nöjd när jag vet att bara de som är intresserade och nyfikna läser mina tankar.

Fredagen den 21e augusti

Hon kom till slut, lilla Tingeling. Förra lördagen, den 15e augusti, efter en regnig dag, så stod hon plötsligt i hagen på kvällen vid halv nio. Tingeling är söt som en dröm, pigg och busig. Polly är en underbar mamma =)

I går morse skjutsade jag ner Rui till malmö så nu är jag ensam en tid framöver. Så ensam man kan bli med en liten kattunge som busar runt i huset och ett föl som busar utanför köksfönstret. Det är fullt upp så jag hinner inte sitta och känna mig ensam!

Jag har gården full av hästar att rida. Lottas fjording Moltas är på träning en månad, den bredaste häst jag suttit på på länge, snäll och trevlig. Foggy ska jag sätta klorna i och träna ordentligt. Tror skarpt på den ponnyn, han behöver ett par pusselbitar till i sin utbildning, lite mer styrka och ork och att hitta motivationen att arbeta ordentligt, sen kommer han att bli super. Prinsen är kvar och ska ridas så mycket jag hinner. Kelly ska sättas igång inför lektionerna. Zorro är hemma från bete för att bli tjock och stark inför Stockholm i slutet av september. Jag har också islandshästen Vidar hemma i två veckor för lite träning, en jätterolig häst att rida! Speciellt eftersom jag tränat honom lite tidigare och där är kul att följa resultatet.

Jag har jobbat inatt. Bara en timme kvar nu, lite småfix nu på morgonen. Sen ska jag hem till kattungen Conny och se om vi kan sova några timmar. Ska rida så många hästar jag bara hinner i eftermiddag. Ikväll ska jag äta pizza med Anna och Rickard. I helgen blir det kräftskiva, lite städning i huset och ridning, ridning, ridning... =)

Hösten är på intåg och hästarna har börjat sätta vinterpäls. Det gör abslout ingenting, det är en fin tid som är på ingång. Dags att få lite ordning och reda på allt igen!

 

Lördag den 8e augusti

Nu du lilla ponny är det snart dags att klä på dig sadeln igen, ridlektionerna börjar om en månad och det ska bli kul!

Pollys föl? Nej, det har inte kommit ännu...

Igår och i förgår kom det nya ponnyer. Vackra Foggy som jag ska hjälpa Karina att sälja, och så Lottas Kelly som ska gå som ridskoleponny åt mig i höst, eftersom hon behöver banta =) Ska försöka sitta upp en runda på båda i eftermiddag och se hur de känns.

Måste fortsätta med mitt staketbygge också. Vendetta har fått tillbringa några dagar och nätter inne då hon rev staketet i den sista hela hagen vi hade kvar. Så nu är det bara hage med stenmur och trästaket kombinerat med ordentligt av eltrådar som gäller för all framtid för tanten!

Nu ska jag köra hem och försöka sova några timmar, adjö!

Torsdag 30 juli

God morgon! Nu har jag börjat lägga in bilder från sommarens ridläger, har lagt in en hel hög inatt och det kommer fler, jag lovar!

Sitter på jobbet och visslar ikapp med Jerry. Ska snart köra hem, se om Polly har fölat. Den har visst inte så bråttom ut den lille pysslingen.

Vi har besök av Ragna och Siri. Siri ska hjälpa mig att hoppa med Zorro i eftermiddag, skoj!

Imorgon har jag sista lägret, ett dagläger för lite mindre barn. Har börjat kika så smått på höstens grupper, är många som vill rida så det gäller att pussla lite. Jag lägger upp grupperna här på hemsidan efterhand som de blir klara, har ni inte pratat med mig och sagt att ni vill fortsätta rida i höst så hör av er!

På bilden ser ni Bella och Karat från läger 3 när de tränar på att arbeta vid hand. Karat blir bara finare och finare och i förra veckan fick han nya skor och rör sig nu ännu bättre. Han är en liten pärla, så snäll och fin med de mindre barnen.

Dags att packa ihop, på återséende =)

Söndag 19 juli

Hej!

Det har uppdaterats lite dåligt här de senaste månaderna men det blir säkert bättre på den fronten. Semesterns sista kväll är det nu.. Semestern som gick så fort och inget blev gjort ;)

Dock har inspirationen kommit smygande de senaste dagarna och jag smider planer inför hösten och framtiden, nya projekt och idéer. Kul!

Jag har haft tre veckors ledigt från ridlektioner, nattarbete och läger m.m. Första veckan hade vi kurs med Christina Drangel tisdag och onsdag i tteam och ttouch, det var trevligt och lärorikt. Julia och Sinead var med och hade Fiona och Isanne, de nya gula ponnyera. De blev ganska tama. Mycket trevligt att ha Christina på besök, hoppas att man framtiden kan få ihop nog med folk som vill träna för henne för att kunna ta ner henne regelbundet.
Torsdag och Fredag var det sen ridkurs hos Katarina nere i Vankiva. Två härliga dagar till, trots den tryckande värmen. Zorro som mest gått på bete månaderna innan gick som en klocka.

Andra veckan var det meningen att vi skulle spenderat hemma på gården och gjort massa nytta, men så skadade Rui ögat och vi fick spendera veckan nere på sukhuset i Lund, så kan det gå.

Nu har vi allafall hunnit plocka och fixa lite här hemma och även hunnit med ett par trevliga dagar i Falsterbo med fina hästar, shopping och trevligt umgänge.

Zorro och Polly går här hemma på min gård, vi har byggt ett fint staket runt deras hage. Pollys föl kommer snart, idag tyckte jag att hon äntligen börjat fylla upp juvren ordenligt, spännande!

Jag har köpt Melvins son idag. Han får gå kvar hos mamma Windy året ut förståss men sen kommer han hit och det ska bli spännande att följa denna lille herre som hittills ser ut som en kopia av sin pappa.

Igår var vi och hälsade på Melizza som hunnit bli en månad gammal och söt som en liten sockerbit!

Imorgon är det dags för det andra tredagars lägret och till helgen ett tvådagars läger. Augusti blir lugnt igen för ponnyerna. En del har sina medryttare som håller igång dem och de ska alla förberedas inför höstterminen.

Ja just det, på bilden ser ni den fantastiska mulan! Ruis lilla mula vars mamma är shetlandsponny och pappan är åsna =)

Fredagen den 22e maj

Här ser ni Melvin på treårstestet i Knislinge förra lördagen. Han uppförde sig utmärkt och speciellt i löshoppningen var han kanonduktig! Nu går han på bete och jag kan tänka mig att sälja honom om rätt köpare dyker upp. Annars stannar han ett år till hos mig så att jag kan fortsätta utbilda honom i höst. Han är en fantastiskt trevlig liten häst att jobba med.

Det är full rulle som vanligt. Jag är uppe i varv och trivs bra. Huset renoveras för fullt och inflyttningen närmar sig. Nu i helgen ska vi sätta in köksinredningen och måla klart alla rummen, sen börjar det bli beboeligt igen =) Det blir så fint så fint och jag är så tacksam för all hjälp jag fått av släkt och vänner, hade aldrig klarar det själv.

Zorro har jag släpt på bete tillsammans med Melvin ett tag hemma hos Anna. Alla ridskoleponnerna plus Palina och Blida går på sommarbete uppe hos grannarna, Palina och Blida åker förhoppningsvis till Öland i nästa vecka. Behövde få iväg lite hästar så att jag kan fylla på med nya. Kom två nya träningshästar i söndags, en ståtlig frieser och en trevlig islänning, Prins och Huni. Jag har börjat med dem så smått nu i veckan och de är snälla och lättjobbade individer som jag kommer att få en trevlig tid med.

På söndag ska vi hämta ett treårigt halvblod för inridning och så kommer Christina Drangels Drömprinsen som ska stå hos mig för försäljing i sommar. Det kommer också en liten shetland som Julia ska rida in som ett litet sommarprojekt.

Min egen ponnyskara har utökats med en liten herre vid namn Karat, kommer mer info om honom framöver. Tanken är att han ska bli ridskoleponny efter lite hovvård och igångsättning, verkar mycket snäll och trevlig.

Nu ska jag snart köra hem från jobbet. Ska måla lite i huset i eftermiddag och ikväll ska jag och Rui till Anna och Rikard. Vi ska grilla och spela brännboll om vädert tillåter. Skoj!

Hej Svejs i Lingonskogen

Tisdag 12 maj

Rapport från Gottröra

Vi genomgår denna veckan segment sex av tio i vår utbildning. Gruppen har ändrats, två har tvingats avbryta men vi har i gengäld fått en från förra gruppen och nu i vår har vi med ett par som ska ta igen missade segment innan de tar sin examen i sommar. Det är kul med nya bekantskaper.

Zorro har fått stanna hemma, tyckte det blev för kort tid mellan segmenten för att transportera honom hela vägen hit igen. Nu har jag det så väl förspänt att jag bara kunde sätta mig på tåget i fredags morse, från Alvesta till Stockholm central. Efter att sovit tre timmar på tåget lufsa vidare till tunnelbanan, sen möta upp min goda vän Ragna på Gullmarsplan. Ragna visade mig stan, vi var på en jättefin utsktsplats där vi fikade och kikade ner över stockholms stad, gröna lund och vattnet och såg finlandsfärjorna lägga till i hamnen. På kvällen fick jag ta Ragnas häst, bil och släp och blev lotsad genom stan. Ankom till stall Johannesberg vid niotiden och blev bjuden på tacos av Jill.

Så dessa dagarna har jag fått äran att umgås med fjordhästen Fritjof, en riktig pärla. Ska jag citera Ragna så kan Fritte allt utom att gå rak och gå på tygeln ;) Så dessa små (?) grundläggande problem ska vi dessa dagarna försöka råda bot på... Fritte kan i alla fall spansk skritt och har kommit tvåa i hopp-SM för fjordhästar!

Det är trevligt att vara här, umgås i glada vänners lag, diskutera ridning hit och dit, rida sina lektioner, äta god mat och ha det allmänt bra och trivsamt.  

Rui är hemma nu, kom i torsdags. Han sköter ruljansen där hemma nu tillsammans med Sinead och de klarar sig säkert bra utan mig ett tag. I dag har de t.ex. varit med Vanda hos veterinären och kollat hennes skadade öga, det ser ut att läka fint. De tränar också unghästarna och Steffen.

Nu är klockan över midnatt och det är ju en dag imorgon också.. Vi diskuterar drömmar just nu, jag, Angelica och Ellen. Kanske är dags att gå och lägga sig då =)

Hej svejs i lingonskogen

Tisdagen den 5e maj

Hej!

Klockan är tio över sex på morgonen. På väderleksrapporten lovar de äntligen lite regn ;) Det behövs så att betet kan börja växa ordentligt. En härlig tid är på ingång med grönbete till hästarna. För en kort tid är mockning, insläpp, utsläpp och fodring på bestämda tider varje dag ett minne blott. Bästa tiden på året för en hästägare med andra ord. Så nu ska alla stängsel och beteshagar ses över, rent vatten fyllas upp i karen och i helgen ska vi förhoppningsvis kunna börja släppa de första. Tja, Olle och Pontus har tjuvstartat lite med grönbete, men de andra väntar längtansfullt.

I helgen har jag mest varit ute i huset och fått hjälp av mamma, pappa, mormor och morfar med målning och snickerier. Lina kom en vända på söndagen o hjälpte till att måla med, tack snälla!

Igår åkte Lovely hem efter en månads träning. Jag önskar Katja och Lovely all lycka till, det ska säkert gå bra för denna fina och begåvade häst. Steffen är kvar ett tag till och fortsätter att utvecklas trevligt, har blivit stor förändring, från en ganska tung och stel, lite halvengagerad häst som inte vågade gå över bommar, till en mjuk och pigg kille som till och med hoppar (!) 

I mittten av maj kommer två nya träningshästar, en islandshäst och en frieser, ska bli spännande!

Igår var jag och Sinead först i Tingsryd och tränade med Ann-charlotte, sen hämtade vi en hästsläp full med hö och hälsade på Linda i Rönås för att titta på nya fölet, jättefint!

Knattarna hade teori och tränade ledövningar med ponnyerna på banan, enligt tteam. Jag har inte gjort dessa övningar med så pass små barn innan så det var en ny utmaning och det gick över förväntan. Det var fantastiskt att se hur bra ponnyerna ändå lyssnade på de små barnen när de väl fick till rätt kroppsspråk, position och attityd. Sen underlättar det såklart att ponnyerna har gjort dessa övningar flera gånger förr =)

Steg 3 eleverna jobbade först en stund vid hand och red sen dressyr resten av lektionen, det fungerade bra.

Nu ska jag jobba två nätter till på rad och på torsdag kväll ska jag köra ner och hämta Rui igen i Malmö =) Han får komma hit och hålla ställningarna när jag åker upp till Stockholm igen i nästa vecka för segment 6 i min utbildning. Melvin ska gå sitt treårstest i Knisslinge helgen efter så han behöver trimmas lite. Lille herrn har visat en hel del hingsfasoner senaste veckorna och har lite koncentrationssvårigheter när han ska jobba 😎

Sinead håller lektionerna för steg 1 och 2 nästa vecka när jag är iväg och steg tre får ledigt (det heter kanske inte ledig när man missar något man gör för nöjes skull?).

Nu ska jag packa ihop så får jag snart köra hemåt. Hejsvejs

Måndagen den 27e april

Det är en strålande vacker vårmorgon utanför fönstret, solen är på väg upp och fåglarna kvittrar. Träden blommar och marken blir allt grönare för var dag, en härlig tid! 

Sitter på jobbet och i normala fall skulle jag kört hem om en timme, men vi har lite behov av extra personal och jag har lovat att stanna en timme extra. Har inte varit så trött inatt så det är okej. 

Tiden rullar på så otroligt fort. Har haft en härlig vecka uppe i Stockholm med Zorro. Resan upp gick bra och det var verkligen kul att träffa de andra igen. Zorro har gått bra och vi har lärt oss en hel del, samt fått bekräftat att vi utvecklas i rätt riktning. Har också fått en del nya kunskaper som jag redan börjat praktiserat på träningshästarna hemma. Så är det, som att leta och ibland hitta nya pusselbitar som gör att man förstår nya saker.

 På vägen hem åkte vi med Ragna. Zorro spenderade en natt ute på Gustavsbergs ridcenter i stockholmska skärgården och jag sov i Ragnas mysiga lägenhet strax brevid Globen. Resan ner på fredagen gick också bra och Zorro såg mycket belåten ut när han slutligen fick kliva av hemma på stallplanen. 

Helgen har varit fin men kort, har jobbat natt. Hunnit träna hästarna och jag är mycket nöjd med dem, de utvecklas fint. Melvin börjar kännas redo för treårstestet i mitten av maj. Jag har redan två nya träningshästar på kö som kommer i mitten av maj så det kommer att finnas att göra ett tag framöver;)

Mitt lilla hus har fått massor av vårblommor i trädgården och sakta men säkert närmar det sig inflyttningsdax. Imorgon blir det IKEA och köpa kök, och säkert en del annat med.. På fredag ska vi göra en brasa av den gamla köksinredningen och massa annat gammalt bråte, och för att fira första maj.

I sommar kommer Christina hem till mig för att hålla en tvådagars kurs i tteam och markarbete, den kan jag starkt rekomendera! Dagarna efter är hon i Vankiva (Hässleholm) och håller ridkurs, då ska jag och Zorro vara med. Nu ska jag försöka skriva ihop lite om kursen.

Ha det gott

Lördagen den 11e april

Sådär, var så goda, här får ni nyfikna äntligen se en bild på mitt nya hus, Jag fick tillträde den första april och verkar nu ha att göra för all framtid. Vi renoverar så smått, med begränsade ekonomiska medel såklart.

För att göra något åt saken sitter jag nu här på jobbet på påskdagens morgon. Jobbar nästan hela påskhelgen och räknar med att få en slant extra för besväret.

Rui har varit här en runda, stannade bara två veckor, hade en del att skynda hem till. Men vi fick två fina veckor och vädret har varit härligt. Hästarna är nyskodda, Loke, Melvin och Palina bär numera på sina första skor =)

Efter några timmars sömn ska jag till mormor och äta god påskmat, träffa släkten. Sen vill jag hinna ner en runda till stallet innan jag ska hit igen. Vore kul och bra att rida en eller två hästar får se vad jag hinner.

Har två hästar i träning, kul! Trevliga hästar dessutom, Lovely och Steffen. Inridning men inte helt råa, en hel del förarbete gjort och insuttna och klara, man bara tackar och tar emot =)

Melvin har vi börjat förberea för treårstestet i maj, ryckt manen och slagit på skor. Rui har ridit honom en del nu när han var här. Vi har också varit nere ett par gånger hos Fredrik Albin i Kristianstad och löshoppat, har gått riktigt bra båda gångerna, Melvin vet precis vad han ska göra och gör allting rätt. Nu ska vi bara träna så att han gör det ÄNNU bättre säger Fredrik. Fick en hopplektion med Zorro ena gången vi var nere, kändes finfint. Han duger som hoppehäst åt mig, lille Zorron och han var så duktig och positiv.

Snart är det stockholmsdebut för i år, det ser jag fram emot, förutom själva resan då.. Så jag har fullt upp vill jag lova, träna hästar, hålla lektioner, fara hit för jämnan och ut till huset och stöka runt. Men det är vår och livet leker, så jag är nöjd.

Glad Påsk!

Tisdagen den 24e mars

En liten snabbis.. Sitter på jobbet och ska snart köra hem, har snöat för fullt inatt och efter att ha lagt på sommardäck igår så ligger jag lite illa till med andra ord.

Annars har det varit ganska mycket vår i luften den senaste tiden, hästarna har kunnat vara ute flera nätter. Nu fick de dock kommer in igen och det betydde att vi fick hämta sågspån igår. Jag och Sinead var tappra och duktiga men förvandlades efter en stund till sågspånsmonster. Vi fick unna oss en varsin glass efteråt, då var det fortfarande vår i luften och lite soligt. Vi krattade och gjorde snyggt på stallbacken och runt omkring.

Sen var jag i Olofström en vända, efter det bjöd jag Karin och Lina på lunch.

Kvällens lektioner gick bra. Knattarna hade teori och tog sig ann rykt och hovkratsning med full entusiasm. Gruppen efter arbetade halva passet vid hand och Sinead kämpade på med en något motsträvig Zorro, gick bättre mot slutet.

Dags att packa ihop, usch och fy för snö..

Söndagen 15e mars

Det ljusnar över Urshult och Frida är trött. Klockan har blivit kvart i sju men jag jobbar till åtta eftersom det är helg.

Våren är på ingång och det är full fart på det mesta. Det blir nu fjärde veckan med ridlektioner och jag har fått en del nya elever. Alla grupper är fulla förutom sista måndagsgruppen där jag kan ta emot två steg3 elever till. Det går bra med andra ord.

Julia hjälpte mig att "sitta in" ponnyerna i tisdags, inga problem. De tyckte det var kul att följa med ut på en liten skogsrunda och de tyckte inte det gjorde något att Julia satt på, de visst ju att hon hade pellets i fickorna!

I torsdags tog jag bort stygnen i knäet och nu ska det bara stärkas upp och gymnastiseras så är det förhoppningsvis bättre än på väldigt länge. Jag kan både röra mig och rida obehindrat och det känns verkligen skönt.

På torsdagskvällen kom vintern tillbaka och jag höll på att bli olycklig när jag skulle köra till jobbet och knappt kunde se vägen framför mig. Alldeles fullt med snö. Som tur var smällte lite undan innan min temakväll på fredagen.

Vi hade först en teoretisk genomgång om arbete vid hand, vad man vill uppnå och vilken nytta det gör för hästen, hur man utför att korrekt ställa upp hästen, lär den stretcha och slappna av överlinjen och sen träda över vid hand. Sen fick alla prova med sina hästar uppe på ridbanan och detbra gick bra för alla. Jag hoppas att allt fler folk inser vilken stor nytta man har av de här grundläggande övningarna, även om de i början kan verka simpla och lite onödiga. Ja just det, vi fikade på nybakt äppelkaka med, det bästa av allt ;)

Igår sken vårsolen och värmde en stund. Red Blida uppe på ridbanan och sen Vidar. Den lille rackaren har riktigt bra tölt när man väl hittar knapparna =) Sen red jag Melvin och han var pigg eftersom Vendetta var på ridbanan samtidigt, ändå uppförde han sig perfekt, en sån duktig gosse.

Zorro var ute i vårsolen utan täcke och hade grundligt täckt hela sin kropp med lera i stället. Jag borstade väck det värsta och red bort till klätterbackarna. Varierade lite klättring med gymnastikarbete på åkerns mjuka underlag, öppnor och slutor i trav och slutligen lite galopp upp och ner för de små backarna. Vi hade skoj och han känndes väldigt fin, mjuk och uppmärksam på mina hjälper. Sen ville han inte gå hem utan stannade flera gånger för att fundera, det är min Zorro det =)

Idag ska jag mest sova, sen ner en vända och fixa i stallet innan jag kör hit igen.

Ha det bra!

Tisdagen den 3e mars

Hej!

Här ser ni min lille hingst Orch, "Olle", som är hemma på lite uppfostran. Igår drog han länkar med svängel för första gången och tog det med ro, gäspade och kikade vad ponnyerna i hagen gjorde. Snart drar han vagnen i full fart längs grusvägarna så att dammet yr!

Texas tränar också bra, betydligt lugnare och tålmodigare än Olle, men kommer att behöva lite mer omsorgsfull träning då han är mer rädd om sina bakben och blir lite nervös.

Jag jobbar tre nätter nu på raken. Operationen i torsdags gick bra, var inget att oroa sig över. Redan dagen efter var jag ute och haltade runt, något som kändes i benen efteråt.. Helgen bjöd på underbart väder och det var härligt. Var i nya huset och fikade med förra ägaren. Har tillträde första april och det är ju snart. Hjälpte också mamma med Blida, gick bara halvbra att rida med bandaget, nu förstår jag hur det känns att rida med stela knän =)

Jag har som tur är mina duktiga praktikanter denna veckan med, underlättar verkligen när jag inte kan gå ordentligt och jobba i vanligt tempo, och så är de duktiga med unghästarna också!

Ikväll har jag iallafall inga lektioner utan ska ägna mig åt något så kul som städ och tvätt, usch.. men den som spar han har, och jag har massor av den varan vid det här laget. Sen är det jobb igen, är glad att jag har jobb..

Torsdagen den 26e februari

Var så goda, en bild på Melvins pappa, Maloubet. Han kan hoppa riktigt fint!

Jobbat första natten nu i nybyggda huset på jobbet, kännts stort, tomt och lite kallt för de första flyttadein igår så allt är väldigt nytt. Ska nog bli bra att jobba här framöver. Karin har med jobbat inatt så om en halvtimme kommer hon och hämtar mig, sen kör vi hem och sover.

Ska bara sova några timmar, sen ska jag göra mig redo för operation. Ska till sjukhuset i Karlshamn vid lunchtid, doktorn ska fixa mitt knä. Säkert tänker de sticka mig med ett par nålar så jag har försökt förbereda mig mentalt. Tror det kommer att gå bra. Har flera gånger inatt tänkt att det går väl ann, bara jag får en säng att sova i, det är fördelen med att vara trött! =)

Sinead och Emma har praktik hos mig i två veckor, det är skönt med lite hjälp och kul med sällskap! I måndags hämtade vi sågspån och jag hade mina första ridlektioner. Tisdags var vi uppe i Tingsryd och tränade hästarna där, gick jättebra fast det var lite snöigt och knöligt på banan. Sen hjälpte vi Anna att köra hem Måns och Mirakel samt hämtade hem Olle och Texas. De har farit runt och busat konstant med Trölli, Pontus, Tarzan och Polly sen de kom hem. Igår longerade vi dem med sadel på för första gången och de hade inget att invända mot det.
Veterinären var hemma och besiktigade Trölli, hon hittade inga fel. Så nu blir det nog flytt uppåt Örebro trakten för det lilla trollet och det ska nog bli bra.

Jaha ja, nu närmar det sig hemfärd. Ikväll har jag det gjort, sen kanske jag kan använda mitt knä som en vanlig människa igen och det är det nog värt. Ska bli skönt att ligga still lite ikväll och bli uppassad ;)

Lördagen den 21e februari

Klockan är halv åtta lördag morgon, jobbar natt hela helgen. Ska köra hem och mata hästarna om en stund, de har sovit ute nu i en vecka för det har varit kallt och torrt med mjuk snö på marken så de fick välja om de ville vara inne eller ute.. ;)

Det har varit sportlov nu en vecka för alla barn. I måndags hade vi dagridläger och det var skojj. De fick träna sits och balans och jag filmade så de kunde titta efteråt. Vi hade ett pass med voltige på Loke och det bjöd på många skratt. Loke tyckte mest det var märkligt och ville i början stanna så fort den på ryggen tappade balansen, han är så snäll!

I torsdags var vi i olofström på ridklubbens hopptävling. Jag skulle varit med på Zorro men mitt knä har varit dåligt så Zorro fick stanna hemma. Med oss hade vi allafall Polly, Pontus, Trölli, Tilda och Juliana, som tillsammans gjorde 10 starter. Alla var jätteduktiga och det blev en hel hög med rosetter och fina rundor. Juliana gjorde sin första hopptävling och uppförde sig väldigt bra, Emmy red henne fint. Trölli var felfri i sina tre starter och fick tre rosa rosetter! Tilda hade lite bråttom så Linn hann inte styra till första hindret men sen kom de rätt och var felfria resten av banan. Sinead och Polly var felfria i första klassen men i LDn smet Polly åt sidan en gång. Pontus gick som vanligt felfritt och till omhoppning men var inte snabb nog för placering. Men rätt som det är kommer det att hända!

På kvällen red jag lite dressyr på Zorro och han kändes stark och fin. Melvin var med uppe på ridbanan och när jag var klar med Zorro fick han låna sadel och träns och så red jag en stund. Min första ridtur på Melvin och det kändes bra. Han var lugn och avspänd, red i skritt och trav. Inga konstigheter.

Igår var jag ute i skogen med Palina för första gången, red i skritt, trav, tölt och galopp, och först av alla gick hon. Så kul med lättlärda och positiva hästar. Var bara tredje gången hon bar ryttare, men hon har ju klart längtat i flera år.

Vet ni vad? Igår köpte jag ett hus, så nu är jag husägare och det känns bra än så länge. Nu har jag ännu mer att fixa med i vår, och för all framtid, men det ska blir riktigt kul!

Dags att packa ihop och köra hemåt. I natt ska jag försöka lägga ut lite bilder från veckan som gått.

Fredag 6 februari

Jag tar mig friheten att lägga ut denna bilden utan att fråga de som är med på den, för jag tycker den är fin =) Rui håller lektion för Ann-charlotte och Ami och de var så duktiga. Det syns inte på bilden hur vansinnigt kallt det var heller.

Nu har Rui åkt hem. Körde ner honom till Malmö inatt vid halv fem så han kunde ta tåget över till Kastrup. Snöade något förfärligt och det tog lång tid att köra hem igen. Var hemma igen vid halv åtta, släppte ut hästarna innan jag körde hem till min säng.

Skulle hämtat sågspån idag men vågade inte dra ut släpet i snöslasket. Inte kunde vi ha hopplektion heller på kvällen som det var tänkt. Jag och Sinead roade oss ändå, vi åkte snowracer efter Loke och det var skoj och spännande på samma gång. Loke verkade gilla att dra lite igen.

Har jobbat hela natten, får köra hem om en halvtimme. Känns inte som om det spelar så stor roll, är tomt och tyst i lägenheten. Är extra dystert att bli lämad ensam i det här grå, trista vädret.. Ska bara hem och sova sen ska jag hit igen och jobba kvällspasset 16-22.

Lördag blir nog roligare. Benny kommer med Vidar för en lektion på förmiddagen och sen ska jag ha en ridlektion för tre glada flickor. På eftermiddagen är det årsmöte i på ridklubben i Olofström och på kvällen ska jag dit igen och hoppträna med Zorro, för Anders Wemlert. Ska bli spännande och jag är lite stolt över mig själv för att jag vågat anmäla mig. Ska inte hoppa så mycket men det blir bra träning för oss båda, framför allt att komma iväg och hitta på något.

Söndag ska jag hålla lektion för Emelia och Kristall igen. Sen är det årsmöte för Vånga ridklubb på kvällen, jag och Karin är på förslag att bli invalda som ledamöter i styrelse igen, de behöver kanske lite ungt, friskt blod =)

Ha det gott

Söndagen den 1a februari

Det är natten till söndag och den här natten verkar då inte springa någonstans.. Ute blåser nordanvinden och små snöflingor singlar ner. Det är fortfarande vinter, det är kallt och bistert, långt borta är våren..

Idag kom Kaspian för att flytta in hos småhästarna borta hos Hans. På bilden ser ni Kaspian och hans mamma Wilma. Stackars liten blev ledsen när mamma gick hem utan honom och var ikväll ute på vift för att leta efter mamma. Han hittade inte henne men vi hittade honom och han fick vackert följa med tillbaka 🙂

Annars rullar allt på som det ska. Rui har snart skott klart alla hästarna och på onsdag åker han söderut igen och lämnar mig i kylan. I mitten av mars kommer han tillbaka och visst ska jag väl klara mig tills dess. Vi har ju börjat rida Melvin så smått och jag har även klättrat på Palina ett par gånger utan missöden. Efter sportlovet ska Texas eller Olle få komma hem ett par veckor och sättas i träning. Så nu börjar de bli vuxna alla de små, det är så kul!

Hälften av hästarna på gården fick vaccination nu i veckan och har tagit det lugnt några dagar. Zorro fick en kur avmaskning med och det var väl behövligt för ut kom en hel hög äckliga små kryp 😮😲 Så nu kanske han lägger på sig lite extra och gör matte glad, när han slipper dela sin dyra mat med de små parasiterna!

Jag har fått en utmärkt liten stallhjälp som heter Sinead, hon hjälper mig att rida och träna ponnyerna och är så duktig. Så nu börjar de att komma igång efter sitt lilla vinteruppehåll och kommer att vara i fin form när vårterminen drar igång. Jag har också mått bra av att vara tyst ett tag och det ska bli kul att komma igång vecka nio. På lovet vecka åtta kommer det att bli dagläger och så ska vi till Olofström och hopptävla. Jag ska också sitta barnvakt åt Måns och Mirakel för Strömbergs ska på skidsemester, så då blir stallet fullt.

Nu ska jag ta en bit pizza sen ska jag sätta mig med lite planeringsjobb och fix..

Ha det gott

Tisdag 27/1

Hej och hå, natten har sprungit ifrån mig och det är ju kul när den gör det för en gångs skull =) Ska hem om kvart.

En snabb bild bara från gårdagen, på mina favoritpojkar Rui och Zorro. Det var lite snöslask på banan men inte så halt så jag och Zorro tog några små hinder, han uppförde sig utmärkt och tyckte det var skojj. Fina, härliga Zorro!

Nu ska jag packa ihop mina saker. Det är tisdag och jag ska hem och sova. I eftermiddag ska jag till banken och prata om allvarliga, vuxna saker ;) Sen får vi se vad som händer och sker..

Hej!

Torsdag 22/1

Torsdag morgon kl halv sju, ska snart köra hem från jobbet och sova. Är ledig några nätter framåt nu, ska bli skönt.

Det är Melvin på bilden, alldeles nyfödd och fin. En liten spink. Funderade på om Johnny Walker var ett passande namn, när han väl kommit upp på sina långa ben skulle han bara gå och gå, fram och tillbaka och upp på alla stenar. Men det blev en liten Melvin, precis som tänkt.

Ser så somrigt ut, känns avlägset just nu. Nu är det januari, har varit runt nollan och bara grått några dagar, dimmigt och färglöst.

Som tur är har jag mina hästar och det går så bra med dem.
Igår kväll hoppade jag studs med Zorro och han verkade tycka om det, positiv och lättriden. Ett av våra bättre ridpass någonsin kändes det som. Red en kort lektion på Loke för Rui med, funkade bra. Han har lärt sig stå still, och avsaktningarna från trav till skritt går lätt som en plätt. Halterna tar fortfarande några steg för mycket och kan nog bli lite lättare i handen. Men visst, från att ha gått till ostoppbar ångvält till ridhäst på ett par månader är väl väl godkännt. Och när jag vänder honom i spiltan för att tränsa så står han snällt still, i början var det en del blåa tår, gråt och tandagnisslan ;)

Rui är fortfarande här, härligt. Han ska nog sko lite idag medan jag sover. Sen kanske vi hittar på något skoj..

Ha en bra dag!

Fredagen den 16e januari

Hehe, ville så gärna visa er den här bilden från en av mina första ridturer på Zorro. I gummistövlar, jeans och alldeles för korta stigläder tog vi våra första rundor runt ridbanan. Det är två år sedan och visst är det svårt att tro att det är samma häst!? Har hänt mycket på utsidan men ändå långt mycket mer på insidan.

Red igår kväll. Var fruset på ridbanan så vi fick ta det lugnt. Rui red Trölli, ska komma en dam och prova honom på söndag så han behöver röra på sig ett par gånger innan dess. Han gick utmärkt. Själv red jag min Zorro som var lagom pigg, uppmärksam och på bra humör. Rui tyckte att Zorro såg ut som en ridhäst, även i den lilla galoppen som vi vågade oss på. Det är gott betyg =) Själv tycker jag att han redan är långt mycket mer än en ridhäst, en BRA ridhäst. Han ser även rundare och finare ut hela tiden tycker jag.

Usch vad jag har spenderat pengar denna veckan på hästarna. Vi var nere i Sölvesborg i måndags, på stallbyggen och köpte foder. Jag köper de dyra Spillers till Zorro, för det står att de ska bygga upp överlinjen och det tror man ju såklart på!

Sen provade jag på att köpa en säck Aspbarkpellets, alltså pellets gjorda av bark från asp. Har varit nyfiken på dem länge och nu fick jag chansen att prova. Sägs vara rika på fibrer och mineraler, asp är det träd som hästarna helst (?) skalar barken på självmant om de kommer åt. Det sägs hjälpa mot hästar som biter på inredning och staket, hjälpa till att hålla tänderna fina, magen i ordning och även ha en viss avmaskande effekt. Travtränaren Sören Nordin föder upp travhästar på enbart hö och aspbarkpellets och är övertygad om att han på detta sättet får hållbara hästar med starkt skellet och utan lösa benbitar. Vem vet.. Zorro tyckte i alla fall inte att de var något vidare men Melvin med sin superaptit åt såklart glatt, och då tuggade Zorro i sig sina med. Jag ger dem knappt ett kilo om dagen i varsin seperat krubba så de kan välja om de vill äta dem eller inte, alltså inte tillsammans med det andra kraftfodret.

I tisdags var vi på sågen och hämtade spån. Körde bortom Ulrika och Rui tog mått på hennes hovslagarlåda, och har nu äntligen snickrat ihop sin egen, som han pratat om i flera år =) Tjusig och bra blev den såklart.

Onsdag var vi ute hos Lotta i Elleholm och köpte kanonfint hö. Sen skodde Rui hennes hästar och vi fick fika.

Idag har vi varit på Börjes och handlar hästskor och mineralbaljor.

Ännu en natt förbi, en halvtimme kvar bara. Får se om jag kommer upp i tid idag. Vore kul att rida ut en sväng. Zorro kunde behöva komma ut en vända och galoppera lite ordentligt, om underlaget tillåter. Vi får se.

Hej på er!

Måndagen den 12 januari

"Dressyrridning är den vackraste formen av djuplågeri"

På bilden ser ni en häst som rör sig onaturligt och obalanserat, den drar sig (och uppenbarligen ryttaren) framåt med sina framben eftersom dens påtvingade och onaturliga huvudhållning hindrar dens kropp att arbeta så som den är skapt, genom att skjuta på bakifrån. Travens diagonala fotflyttning är helt förstörd.. Bakbenen långt bakom hästen. Ryttaren sitter också helt ur balans, i extrem bakvikt och ser ut att hänga med sin fulla styrka i kandarstången. Alla som har provat att spänna ett kandar bett mot sitt smalben och ta upp en kontakt på tygeln vet hur smärtsamt det är bara att ta en stark förhållning, och detta med byxor mellan bett och smalben. Huu..

Vet ni vad det värsta är? Många som såg bilden skulle inte lägga märke till det jag ovan nämnt. De skulle efter en snabb blick på bilden se en "vackert" böjd nacke och ett stort flott steg med det där lyfta frambenet.

Nu är ju detta en extrembild, men inte ens vid ett mycket illa valt tillfälle kan en stillbild av acceptabel ridning se ut så här. Och detta ska vara dressyr, ett sätt att hjälpa hästen att utveckla och stärka sin kropp, som ska leda till hållbarhet, styrka och ett välmående sinne. Haha..

Det är dags att folk vaknar upp, det får inte gå till så här. Människan har ingen rätt att utföra våld mot hästar på det sätt som många ryttare hela tiden gör, och sen dessutom hävda att de gör hästen en tjänst och att de älskar den. Det blir fel, det blir som en parodi. Försök föreställa er vad som pågår i hästens hjärna ögonblicket då bilden togs, vad den känner och upplever. Och var glada att bilden är så liten att vi inte ser hästens ansiktsuttryck.


Jag är på jobbet, har jobbat hela helgen, övertid dessutom. Fick sitta på Växjö lasarett hela natten igår. Det var ju ett litet äventyr i sig men ack så drygt, inte kunde jag ju ha datorn heller. Positivt var att jag då lyckades plöja igenom flera kapitel i min fina bok "In deference" av Anja Beran.

Underbart att det faktiskt finns folk som rider som man ska. Så som alla pratar men inte gör.. Som vet den klassiska vägen och låter allt ta den tid det måste. Som ser till hästens bästa hela vägen. Som kan bevisa att det finns inga ursäkter, det går att göra det korrekt hela vägen.

Jag är trött. Var inte hemma från jobbet igår förrens vid elva, vaken över 24 timmar och sov sen fyra.. Karin kommer med min bil om en halvtimme och så kör vi hem och jag kan krypa ner i sängen brevid Rui och sluta ögonen. Och sen är det Rui som ska ut i kylan och ner till hästarna =D

Har inga stora planer för dagen. Sova till ett, äta lite lunch. Kanske hämta spån på eftermiddagen. Vill gärna rida lite, har inte hunnits med i helgen. Ikväll ska vi äta något gott och dela en flaska rött. Sen ska vi bara njuta av att vara tillsammans och vara lediga, av att ha det bra.

Hej tills vi ses näst. Rid era hästar med respekt och rid dem väl!!

Lördagen den 10e januari

Se vad jag har lärt mig, att lägga in nya inlägg överst på sidan, det var mitt nyårslöfte ;)

På stenen står Trölli och spanar efter lunch. Trölli finns nu ute på några annonssidor här på Internet (blocket, hastnet och hastannonser.se) och vi ska väl förhoppningsvis hitta ett nytt gott hem åt honom alldeles snart.

Jag jobbar för första gången sen nyårsnatten. Fy vad tiden går kvickt när man är ledig. Haha, och ja, den går ju ännu fortare när man jobbar, glömde nästan det!

Rui är här, förhoppningsvis har han repat sig från sin tjabbiga förkylning och kan börja sko om ponnyerna nu när jag ska jobba hela helgen.

Då jag har haft extra mycket ledigt har jag också haft extra mycket tid att träna mina hästar, och med Ruis erfarna överblick från marken. Det är något av det bästa jag vet! Stiger man upp en dag som är grå och regning och inget annat känns kul så är det ändå kul att hämta in en häst, göra den iordning och träna en stund, ganska fantastiskt. Jag tycker att Zorro ser fin ut nu och han funkar bra att rida.

Dressyrtävlingen gick inte så bra, men ingen katastrof heller. Egentligen var han för trött innan det var hans tur att gå in på banan men han spelade över och blev för ivrig istället, så som han brukar när han är trött. Han ville springa fort genom hela programmet så jag fick hålla honom tillbaka, då blev han spänd och gick med huvudet upp och ryggen ner, vilket gjorde att jag inte heller kunde sitta något vidare på honom. Han hittade iallafall inte på en massa strunt utan genomförde hela programmet och det var ju det jag hoppats på, godkänd poäng fick vi med.

Men kvällen innan när vi var nere och tränade så gick han riktigt trevligt, vore intressant att få en bedömning när det känns så. Det kommer nog. Idag har vi iallafall tränat cavalettiarbete, han uppförde sig utmärkt och blev riktigt trött. Trött av riktigt arbete, inte av att fjanta runt, det är alltid en bedrift =)

Loke har gått med på båda daglägren och gjort tteam-övingarna och ridpassen jättebra. Det är så kul att man kan lära gamla hundar att sitta! 

Nu är det bara en timme tills jag får köra hem, och jag kan köra raka vägen hem för Rui har lovat att släppa ut hästarna. Tack snälla Rui, det är så härligt att kunna köra raka vägen och krypa ner i en varm säng utan att först halka ut i regn och slask. Det är jag värd =)

Hej på er! 

Torsdag 1a januari

Det har hunnit bli år 2009. Jag sitter på jobbet, om en timme får jag köra hem. Just nu är jag mest trött.

Det finns mycket att säga om året som har gått. Det har utan tvekan varit ett bra år, gått fort men ändå innehållt väldigt mycket. Mycket nytt har hänt, mycket nytt har äntligen blivit uträttat och det har tillfört mig mycket nytänkande.

När 2008 gjorde entre var jag positivt inställd. Mina stora mål var först och främst att skaffa ett jobb och att komma igång med firman. Jag låg minus på mitt bankkonto och ville ju klart få lite ordning på det. Samtidigt hade jag kommit in på utbildningen som började i april, vilket jag var förväntansfull inför, men en nog så god anledning att jobba ihop pengar.

Vintern och våren blev därför slitig, med för många hästar i stallet och jobb upp över öronen från olika håll. Efter en lika hektisk vår och en sommar som gick bra men utan chans till vila så lovade jag mig själv att se över min situation under hösten och försöka få ett mer normalt liv. Jag lyckades förbättra en hel del och få lite mer struktur på tillvaron.

Nu kom 2009 och stegade in, utan att knacka på dörren först, ja den gör ju så, tiden. Julen har gått väldigt fort och så blev det ett nytt år inatt medan raketerna fyllde Urshults himmel.

2009 blir inte ett år då det händer lika mycket nytt som förra, mendet blir ett år att stabilisera, utveckla och förbättra det som arbetats fram under 2008. Kanske blir det även ett år att skörda lite framgångar av det arbete som lagts de senaste åren. Den som lever får se.

Jag ska bara sova några timmar, sen ska jag göra en nätt liten tripp ner i Danmark,Rui landar på Billund vid åtta ikväll och jag ska försöka ta mig ner med tåg och möta honom. Har bokat ett hotell i Vejle där vi ska spendera natten innan vi åker uppåt på fredag.

Lördag morgon ska vi ut till Olofström och tävla dressyr. Vi var nere och tränade i tisdags kväll och det gick bra. Jag är glad i min häst och jag tror på honom. Det må ta sin tid för herr Zorro men han utvecklas ständigt och jag tror att mycket kommer att hända även detta året.

Så, välkommen år 2009, jag är beredd att möta dig hur du än kommer att se ut!
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS